το τάβλι στη τέχνη

ΤΟ ΤΑΒΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Το τάβλι έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα του Έλληνα. Μιας που είναι το πιο αγαπημένο παιγνίδι για πολλές γενιές Ελλήνων, φυσικό είναι να υπάρχουν συχνές αναφορές γι'αυτό στην λογοτεχνία, στην ποίηση, στον κινηματογράφο, στην τέχνη γενικότερα. Το τάβλι σαν ένα γνήσιο λαϊκό παιγνίδι είναι συνυφασμένο με τον λαϊκό ελληνικό πολιτισμό σε κάθε του εκδήλωση. Πολλές φορές βέβαια η ενασχόληση κάποιου με αυτό το παιγνίδι έχει κατηγορηθεί σαν χαμένος χρόνος ή ακόμα κάποιες φορές το τάβλι έχει κατηγορηθεί σαν ενασχόληση για τεμπέληδες ή ακαμάτηδες. Είναι πολλά τα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού που έχουν κατηγορηθεί αντίστοιχα. Τα περισσότερα όμως έχουν επανεκτιμηθεί και έχουν αποκατασταθεί με το πέρασμα του χρόνου, ενώ στη λαϊκή συνείδηση το τάβλι ήταν και είναι πάντα στο ψηλότερο σκαλί της αποδοχής και της εκτίμησης.

Όλες αυτές τις περιπέτειες της δημιουργικότητας και της έκφρασης θα διερευνήσουμε σε αυτές τις ιστοσελίδες. θα σας παρουσιάσουμε γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες που υπήρξαν ή είναι ακόμη παθιασμένοι ταβλαδόροι. Θα δούμε ακόμη το ίδιο το τάβλι σαν αντικείμενο. Μια ανθρώπινη κατασκευή με πρακτική καθημερινή αξία, που ο λαϊκός τεχνίτης και το μεράκι, αλλά πολλές φορές και εικαστικοί καλλιτέχνες, του δίνουν άλλες διαστάσεις.

ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ: ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΡΙΑΝΟΥ

ΤΟ ΤΑΒΛΙ ΣΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΧΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ " ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΒΛΙ"

"ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΟΛΟΜΟΥΣ, ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ..."

Ο ιστοχώρος αυτός είναι αφιερωμένος στο πιο αγαπημένο παιχνίδι των Ελλήνων, το τάβλι. Σε ότιδήποτε αφορά το τάβλι. Στις παραλλαγές των παιχνιδιών στο τάβλι. Στην επίδραση που ασκεί το τάβλι στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στην τέχνη. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΤΑΒΛΙ INFO.GR